Wednesday, December 30, 2009

program terawal 2010

dari Yahoo Group CS230 meriwayatkan. dari bali sama berkata ;

"aku nak berjudi kat china february ni so sblm aku kalah gile2 nyer.. aku nak jumpe korg semua.. sblm gi nanti.. farah pun akan ber-honeymoon kat China gak..

majlis akan berlangsung kat umah aku mgu dpn. Sabtu 9/01/2010

ni alamat umah aku;

No * Jalan Setiawangsa *,
Taman Setiwangsa,
54200 Kuala Lumpur.

merry x'mas and happy new year..
"


sekian

*rujuk sumber (bali)

Saturday, October 24, 2009

SELAMAT MAJU JAYA

Tahniah!

pada 21 oktober 2009
pada majlis konvokasyen UiTM ke 71
dalam sidang ke 10
sesi petang
bilangan ke 309
pada jam 330 pm lebih kurang
sesi penyampaian sijil Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Komputer Sains CS230 beserta dengan beberapa lagi kursus lain telah sempurna dijalankan.

alumni UiTM di istiharkan.

tahniah juga kepada classmates
faculty mates
house mates

and for other who not with us
dare to walk through!
keep until the end line
just don't stop!
we'll wait for you there

for that my friends
thanks for all of the beautiful memories

to beloved lecturers
thanks for the knowledge
motivation
spirit
love and care

thanks..

thanks for all who share the moment
through smile and laugh
through the wonderful flowers
through SMS or call
through heart or soul
through hope or fear
i know you're there too

and

this is not a victory

..this is just a beginning

Saturday, July 25, 2009

silent mode

grup senyap je skang ni..



semoga semua baik baik.

Tuesday, June 30, 2009

Pemulaan

Hai, apa khabar kawan kawan CS230. harap semuanya sihat sihat. sudah 2 tahun sedar tak sedar belajar degree di shah alam. sekarang ni ada yang sudah menghabiskan tempoh belajarnya, namun ada juga yang belu. itu tidak menjadi masalah. asalkan berusaha untuk yang terbaik bukan?

dalam 2 tahun ni. ada yang bergaduh masam muka la, perang mulut la, gosip gosip la, kutuk kutuk la (mengaku je laaa woi), mengumpat, lagi lagi syapik ngan amin kutuk makcik kantin tu. huahaha... macam macam hal... so, apa benda yang kita dapat eh?

sekarang ni semua dah mula mencari carrier masing masing. ada juga yang sudah menetapkan cariernya. ada yang berehat di kampung setelah penat study di tempat yang jauh dari rumah. juga ada yang ingin melanjutkan pelajaran lagi. bagusnya.. ada pula yang sudah berbadan dua. hehe.. tahniah yang diucapkan.

perkara paling susah adalah untuk melakukan permulaan. sekarang ni adalah permulaan carrier. agak kalut dan blurr juga. tapi itu normal kan. walaupun belajar dalam bidang it tak semestinya endup dengan carrier it. yang penting pandai dan bijak menghargai kehidupan walau apa pun bidang yang di pilih.

oleh itu, bekeja keras lah kita sementara boleh berkerja keras. tapi, jaga diri baik baik ya. dunia semakin kejam. hidup bukan semakin mudah. tapi, life is advanture right. let it be the way it is. yeah.. apa apa pun good luck la untuk semua. bagi yang masih belajar, belajar elok elok. nanti dah habis, ramai kawan kawan dah kerja boleh buat cable. hehe..

jangan lupa calling calling kalo ada projek juta juta.

ok, sekian saja. taking care.



---------------------------
reunion? agak agak lagi 10 tahun siapa yang tak berubah?

Wednesday, May 6, 2009

SALAM TAKZIAH

bebrapa hari lalu, kita mendapat kabar kurang gembira kebelakangan ini berkaitan kawan kawan kita.

berikut merupakan petikkan posting di yahoo group...
----------------------------------------------------
From:
Tuesday, May 5, 2009 7:46 PM
Kawan2 semua yang mengenali diri G-gie/GG/azeala. ..ak nk mintak tolong kawan2 semua sedekahkan Al-Fatihah @ yasin kepada En Musa Bin Mokhtar (abah/penjaga kepada GG sejak dia kecil lg) kerana abah gg sangat nazak buat masa skarang akibat beberapa penyakit yg diidapinya selama ini...sejak maghrib (4/5/2009).. beliau dh lain macam...berita terbaru yg ak dapat tau...beliau di serang stroke dalam beberapa jam yang lepas.beliau kini berada di serdang di kediaman beliau..Dr telah datang ke rumah dan memberi suntikan glukosa tuk sementara tuk memberi tenaga kepada beliau..kerana Dr xdapat nk masukkan jarum di tangan beliau tuk memasukkan garam...ak harap sgt2 semua dapat sedekah Al-fatihah @ yasin seikhlas yang mungkin...tlg yea kwn2 doa tuk abah gg yang terbaik...

Al-fatihah.. ..

p/s: mintak tlg sebarkan berita ni yea...

----------------------------------------------------------------
From:
Sunday, May 3, 2009 10:08 PM
sory sume..aku x dpt nk join esok...ade hal yg x dpt dielakkn..bru kehilangan seorang family member pagi td...
------------------------------------------------------------------

Thursday, May 7, 2009 12:31 AM
Salam semua..

Kepada semua ahli didalam group ini, marilah kita sama2 sedekahkan al-fatihah dan surah yassin kepada bapa GG yang baru pulang ke rahmatullah sebentar td.

Maklumat terbaru ini diperolehi dari sumber yg dipercayai.

semoga rohnya ditempatkan dikalangan orng2 yang beriman.

Sekian, Wassalam..

------------------------------------------



Kepada rakan rakan yang ditimpa kesedihan, kami mengucapkan takziah atas pemergian orang yang tersayang. Mudah mudahan kebaikkan hadir bersamanya.

yang pergi tetap pergi, yang hidup terus hidup. doakan yang terbaik.
amin ya Robbal alamin.

Wednesday, April 22, 2009

FYP submission April 2009

Tarikh terkini penghantaran laporan:

Tarikh: 29 April 2009 (Rabu)
Waktu : 9.00 - 10.00 pagi sahaja.
Lokasi : Bilik Punch Card Pensyarah Sains Komputer

Senarai Examiner dan SIG akan dipaparkan pada 29 April 2009 dibilik tersebut.

SEBELUM MENGHANTAR LAPORAN, PASTIKAN:
1. Laporan telah ditandatangani oleh penyelia.
2. Mempunyai bilangan references sekurang-kurangnya 25 references.
3. Semak nama fakulti dieja dengan betul- Faculty of Computer & Mathematical Sciences

Nota: Laporan yang tidak memenuhi mana-mana perkara diatas akan DITOLAK.

SEMASA MENGHANTAR LAPORAN, PASTIKAN:
1. Berbaris mengikut giliran. Jangan membuat bising.
2. Tanda tangan rekod penghantaran laporan di meja petugas.
3. Memastikan laporan anda di cop tarikh terima, di cop dengan nama dan di tandatangani oleh Dr. Siti Salwa/ Dr. Nasiroh
4. Menulis NAMA EXAMINER(pen biru) pada sebelah kanan atas laporan bagi memudahkan petugas memasukkannya kedalam pigeon hole examiner.
5. Melampirkan 2 salinan brosur. Tuliskan NAMA SIG pada sebelah kanan atas pada setiap satu brosur agar memudahkan petugas memasukkan brosur ke dalam pigeon hole SIG.

SETIAP PELAJAR BERTANGUNG JAWAB:
1. Setelah kedua-dua laporan dicop & ditandatangai oleh koordinator:
- SATU salinan laporan akan diambil oleh petugas; dan
- SATU salinan lagi mestilah diberi kepada penyelia (pelajar diminta menghantar sendiri ke bilik penyelia)
2. Pelajar diminta memasukkan brosur ke dalam pigeon hole SIG masing-masing.
3. Sila lihat carta alir proses penghantaran (akan ditampal dibilik punch card) agar tiada kesilapan berlaku.

Sila pastikan anda mematuhi panduan, tarikh dan masa yang telah ditetapkan bagi mengelakkan sebarang kesulitan.


------------ --------- --------
yang ketahuan,
bali@hbk

Wednesday, March 4, 2009

ni ape tulis banyak banyak ni....

Tuesday, February 24, 2009

tips FYP

Ni aku salin masa lec FYP utk kelas ak... . Untuk buat report FYP nanti.. So, bolehla kite share2...

Rules to follow ;

1) Avoid personal pronouns (I,you,we,etc...)
2) Avoid making several point in one sentences.
3) Avoid jargon/slang.
4) Use simple word than complex.
5) Common practice to present your report in past tense.
6) Present tense should be use when referencing to the work of others.
7) Avoid jokes and personal asides.
8) Avoid shortened forms such as "isn't"
9) Make suke you know to use apostrophes.
10) Use a spell checker.

For Abstract;

~ Summarizes whole project and provides the reader when an overview of our project. Consist of project motivation, methodology, finding and future work.
~ No more than 1 page.

For conclusions;

1) Summarize what has benn achieved in the project.
2) Conclusion should match your study objectives.
3) Relate to the aim of the project.
4) Supported by data.
5) Any problem encaountered in the course of the project should be noted here. (ckit2 jek, jgn sampai menjahanamkan projek kite je dah)

Itula sedikit sbyk yg blh dijadikan panduan.. Trima kasehhh!!!!


cilok dari sini

Saturday, February 21, 2009

Sukan Antara Program (SAP) 2009

ini laporan dr PAS utk perlawanan BOWLING sbntr td...

pasukan CS yg diwakili oleh wan, rizal, hafiz, fazyla n azima tlah
mendapt tmpt ke-6..

TAHNIAH diatas sgale usaha yg dilakukan oleh ahli pasukan bowLing +
pasukan sorak..
hahaha!

"biar kalah pada nombor, tp menang pada sOrak!"

"azeala" butter_910_fly@yahoo.com

--------------------------------------------------------
Team basketball (P) dapat Naib Johan...Final kalah 1-2 jer..but, at least smngt ade..Congrats to all..
ape yg pntg???? Kerjasama.. :)

Congratz kepada team Sepak Takraw wakil CS yg memenangi emas (Anuar,2009)

> congratz to basketball(p) and bowling..
>
> ade berita skit kepada player sap wakil CS..
> sesi penyampaian hadiah akan diadakan pd hari ahad 22 februari 2009
> jam 2 petang tmpt nyer aku dah lupe plak(tny presiden cs).
> bagi yg berjaya hadir kan la diri. bagi yg kecundang xpe yg penting
> korg dah guna duit fakulti iaitu duit korg sendiri klu korg mkn la
> mknan yg AJK SAP bagi huhuhu...
>
>
> semua game dah main kecuali 1 jer lagi futsal(L&P). .
> harap emas akan digapai oleh mereka ini..
>
>
>
> p.s: perhatian kepada mascot CS anda akan hadir pd tarikh penyampaian
> hadiah tersebut.

///////
Updated result..

Bola Tampar Lelaki kalah suku akhir...

p/s - kalah bermaruah kata Aan a.k.a Anuar..

"Fadzley" bali_neiji@y.c

---------------------------------------------------------

Monday, January 19, 2009

kata kata hikmah

# Janganlah disamakan antara orang yang berjimat cermat dengan orang yang kedekut. Orang berjimat selalunya memperhitungkan perbelanjaannya, masuk dan keluarnya wang tersebut dengan tujuan membelanjakan menurut sepatutnya. Sedangkan orang yang kedekut mengumpulkan harta dengan tujuan menambah sebanyak-banyaknya. Orang yang berjimat mengatur hartanya dan yang kedekut diatur oleh hartanya.

# Kata-kata yang paling agung dan mulia adalah Allah. Kata-kata yang paling lembut adalah kasih sayang (ar-rahman-ar rahim). Kata-kata yang paling cepat adalah waktu dan kata-kata yang paling panjang adalah kekal abadi.

# Wanita seperti sungai. Kalau dia tetap tinggal dirumahnya maka seluruh masalah berjalan dengan wajar seperti halnya alur sungai. Jika dia keluar meninggalkan rumahnya maka dia seperti air sungai yang meninggalkan alurnya dan mengancam kerosakan.

# Iri hati dan dengki adalah suatu penyakit yang tidak nampak pada tubuh penderitanya.

# Cacatnya nasihat ialah bila disampaikan secara terang-terangan.

# Sebaik-baik saudara atau kawan ialah bila engkau lupa dia mengingatkan dan bila engkau ingat dia menolongmu.

# Ketenteraman, kedamaian dan ketenangan jiwa yang dirasakan oleh orang-orang yang berbahagia itu akan selalu dianugerahkan kepada yang mendakap mesra keimanan dalam dadanya. Bahkan dengan ketenangan dan sakinah itu imannya akan makin bertambah dan makin kukuh.

# Sabar dan tenang adalah dua kembar yang dilahirkan oleh jiwa besar.





dari sini

join grup


Click to join UiTM-CS230

Click to join UiTM-CS230



action="http://groups.yahoo.com/subscribe/UiTM-CS230"
style="background-color: #ffc; width: 254px; padding: 2px 4px">

Subscribe to UiTM-CS230

type="text"
name="user"
value="enter email address"
size="20" />
name="Click to join UiTM-CS230"
src="http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/yg/img/i/us/ui/join.gif" />


Powered by us.groups.yahoo.com





http://coding-experiments.blogspot.com

Wednesday, January 14, 2009

Philosophy 3

Jangan didahulukan sangat2 ilmu sebelum tiba pada keperluannya yang sebenar
berkorban berilah yang baik2 bukan yang tidak di sukai
kalau nak ajar manusia.. bawalah ceritanya dulu...(^_^)
Ilmu yang diturunkan lebih tinggi dari ilmu pancaindera

Scientist -- Beri penjelasan terhadap apa yang berlaku di sekeliling

Science Paradigm (Learning system)

a) Reductionism b) Repeatability c) Refutation

Reductionism
DEF : Reduce complexity to simplicity
[peturunkan yang complex pada yang mudah supaya kite focus pada masalah yang dipertimbangkan/dihadapi ]
Cerita utk di ingati : Mata yang rabun jauh -- imej yang terfokus dalam retina pecah so jadik kabur. -- Maka dengan itu saintis bubuh kanta cekung supya titik fokus kne trus pada retina. Imej akan dilihat dgn jelas.

Repeatability
DEF: The same cause to produce same effect
[ Kebolehulangan ]
Cerita utk di ingati : water boiled 100 celcius at sea level. if tas gunung @ tempat tinggi brape had air mendidih?? Jwpan : below 100 celcius dah mendidih
Cerita utk di ingati : pencantuman 2 magnet [same kutub @ len2 kutub]

Refutatiom
DEF: Easier to reject a general observation then to prove that it is true
[ Kaedah penolakan itu lebih mudah untuk dibuktikan dari mengiyakan ]
Cerita utk di ingati : nak buktikan warna burung gagak warna hitam. Jika
sesama wat kajian tuh jumpa sekor burung gagak warna putih maka tumbanglah teori burung gagak warna itam.
Cerita utk di ingati : Lagu 4 little monkey jumpping on the bed.. huhu...
Cerita utk di ingati : mek pasir mas yang comel...


[ Ziety ^ Naniez ]

Thursday, January 8, 2009

falsafah 2

1. Falsafah itu tak boleh diajar-ajar sangat dan tidak boleh
dikatamkan (falsafah mencari kebijaksaan)
2. Tunaikan hak hati untuk mengerti (jangan gopoh untuk mendapat
sesuatu)
3. Sebatikan ilmuan dengan ilmunya sehingga terbentuk akhlaknya.
4. ilmu diperolehi manusia, hikmah kurniaan Allah
5.people is about continous self improvement in the name of Allah
6.hakikat markah terletak pd ilmu yg diperolehi dan telah di uji pd pperiksaan akhir
7. falsafah itu menajamkn akal tapi akal itu trbatas keupayaanya, sbb itu akal berpandukan wahyu.
8.reason must be guide by revealation.
> philosophy is about to be true
> learn to think by yourself and for yourself
> pegi london, KONON (ada preasure pronouns)
> repeating soun isnt language, reapeating what books/people said isnt intelligent
> falasafah itu mencari kebijaksanaan (HS, 06012009 3:04pm)
> you have your best when youre in RILEXS CONCENTRATION

Sunday, January 4, 2009

Falsafah 1

hurm...
Tn. Haji sering memberi kata-kata dan yang membuat kita terfikir. ada yang untuk peperiksaan, namun ada juga yang boleh dipraktikkan dalam kehidupan seharian. oleh itu, saya rasa seeloknya kata-kata ini dikongsi bersama..


pada class on 30/12/2008, some to share:

~Concentration could happen only when relaxing.

~Put your heart at the right place all the time.

~Pensyarah hanya memberi syarahan, Allah yang memberi kefahaman.

~Membuat assignment untuk dapat markah itu tidak salah, namun masih tidak menepati hakikat.

~Habit of repeating people's words without realizing is bad.

~Apabila kita tolong orang lain dengan ikhlas, Allah akan keluarkan yang terbaik dari diri kita.

~Rupa-rupanya cara kita berkata-kata pada diri kita itu penting.

~Lancarkan serangan ke syaitan dengan bantuan Allah dengan keadaan sedar.


there, the rest is up to you how to tafsir them.. okay. that's all for now. next lesson will be coming soon.. :)