Saturday, December 27, 2008

COURSE REGISTRATION START ON 23rd Dec

Jangan lupa untuk register...nanti kelas penuh sapa yang susah..hee

login iStudent sekarang

istudent.uitm.edu.my/

Thursday, November 6, 2008

dedikasi khas untuk yang tension

boleh rilis tension








"itu semua tak penting, yang penting kau mesti tutup aurat"

Tuesday, November 4, 2008

Sunday, November 2, 2008

0/1 Knapsack Problem

The “knapsack problem” appears in many forms in economics, engineering, and business: any place where one must allocate a single scarce resource among multiple contenders for that resource. It has acquired the fanciful name “knapsack problem” because our common experience of packing luggage expresses something of the flavor of the problem: What should be chosen when space is limited?

Brute Force Approaches

ALGORITHM BruteForce (Weights [1 … N], Values [1 … N], A[1…N])
//Finds the best possible combination of items for the KP
//Input: Array Weights contains the weights of all items
Array Values contains the values of all items
Array A initialized with 0s is used to generate the bit strings
//Output: Best possible combination of items in the knapsack bestChoice [1 .. N]
for i = 1 to 2n do
j ← n
tempWeight ← 0
tempValue ← 0
while ( A[j] != 0 and j > 0)
A[j] ← 0
j ← j – 1
A[j] ← 1
for k ← 1 to n do
if (A[k] = 1) then
tempWeight ← tempWeight + Weights[k]
empValue ← tempValue + Values[k]
if ((tempValue > bestValue) AND (tempWeight ← Capacity)) then
bestValue ← tempValue
bestWeight ← tempWeight
bestChoice ← A
return bestChoice


Divide-and-Conquer Approaches

function knapdc(W, P: array[integer]; i,M,n: integer returns interger)
if M< then="" else="" 0="" end="" if="" else="" if="" n="" then="" let="" r="" in="" if="" 1=""> r then 1 else r end if
end let
else P[i] end if
end if
end function

Dynamic Programming Approaches

ALGORITHM Dynamic Programming (Weights [1 … N], Values [1 … N],
Table [0 ... N, 0 … Capacity])
// Input: Array Weights contains the weights of all items
Array Values contains the values of all items
Array Table is initialized with 0s; it is used to store the results from the dynamic
programming algorithm.
// Output: The last value of array Table (Table [N, Capacity]) contains the optimal
solution of the problem for the given Capacity
for i = 0 to N do
for j = 0 to Capacity
if j < Weights[i] then
Table[i, j]  Table[i-1, j]
else
Table[i, j]  maximum { Table[i-1, j]
AND
Values[i] + Table[i-1, j – Weights[i]]
return Table[N, Capacity]


Greedy Technique Approaches

ALGORITHM GreedyAlgorithm (Weights [1 … N], Values [1 … N])
// Input: Array Weights contains the weights of all items
Array Values contains the values of all items
// Output: Array Solution which indicates the items are included in the knapsack (‘1’) or
not (‘0’)
Integer CumWeight
Compute the value-to-weight ratios ri = vi / wi, i = 1, …, N, for the items given
Sort the items in non-increasing order of the value-to-weight ratios
for all items do
if the current item on the list fits into the knapsack then
place it in the knapsack
else
proceed to the next one

Conclusion

The comparative study of the Brute Force, Divide & Conquer, Dynamic Programming and Greedy Technique shows that while the complexities of these algorithms are known, the nature of the problem they are applied to makes some of them more suitable than others. The best approximation approaches for the 0/1 Knapsack Problem are dynamic programming. 




Thursday, October 30, 2008

E N T (untuk latehan)

chekit out...





click image for larger view

Monday, October 27, 2008

Rumah Terbuka (Nizam)

27/10/2008

Pada tarikh sekian...wan-hassan-ema-yan-mahirah...ktorg dari shah alam btolak dalam kul 11 dari sek 2 nek bas rapid KL-KL central..dari KL-central-Bndr tasik selatan,ktorg naik KTM..so ktorg tiba tasik selatan dalam kul 12.30-1.00 r..ak pn xingt sgt..so nk ke cheras plak ktorg kena naik STAR lrt..n dalam 1.30 gak r sampai cheras..blom sampai umah nizam lg ni..sampai je stesen STAR cheras ktorg pn xtau nk g mane...n xtau mane satu la blog sri MELAKA..so g la 7e tanya..ha3..kt c2 la yan jumpa adk angkat dia..wah..trus la tanya adk angkat dia cm ne nk g sri melaka..1st ktorg xg lg umah nizam sbb dia xuruh g pas zohor coz kwn2 abg dia ramai...so ktorg g blok 34 dulu..kt c2 ada umah ayah angkat ema..raya la kt c2 dulu...blok 2 wt umah terbuka..so ktorg pn makan la kt c2 dulu...dkt je blok 34 dgn 38 2..lepak2..makan2....tangkap gamba..mmg mesra la keluarga angkat ema 2...pas2 dalam kul 3.30 ktorg pn inform la nizam cakap ktorg dh abis so nk g umah dia plak..nizam pn datang r amik..padahal dekat je...yea la ...takut sesat..ha3....sampai je umah nizam..ramai gak kwn2  nizam yg ada,...semua komander2 la...ada la yg ak kenal..ak yg ak xkenan...awek nizam pn ada...hi3....so ktorg pn lepak2 la..sembang2...buat2 lawak...ank sedara dia pn ada....aiman(6) kalau xsalah ak...kecik je budak ni..tapi,cakap cm org dewasa..dia la penyeri umah..layan tetamu memandangkan en nizam kita 2 sibuk ckit..pas 2 ktorg dijamu mee  goreng...sedap...sapa tah masak??ktorg lepak sampai 5.30...2 jam gak r..but masa kwn2 nizam nk balik..nizam kelua g bli barang pe tah..so ktorg pn lepak2 je kt umah dia sambil makan mee+layan ank sedara dia+tangkap gamba...gamba byk ktorg amik..tp semua ada kt hp yan n hassan..so nnt ak update lg..sbb xde kt ak skg..5.30 nizam anta ktorg balik ke STAR lrt..so ktorg pn g la mid dulu...hahah3...lepak2 mid jap..malam baru balik...walau pn panas+penat, but best la dapat sampai umah nizam...agak jauh...tp best..kalau ramai2 lg best..5org pn jadi...kakkaak....2 je laporan dari ak...k chow...

p/s: untuk tgk gamba2 rumah terbuka click nama ni yan...

ni sape lagi nak hapdet ini punya blog

aku rasa ramai editor blog / bloggers. tapi suma malash nak hapdet blog ni. pogram rumah terbuka en nizam sapa nak laporkan nih???? hawaw..

foward msg:

Dijemput rakan2 kelas jamua raya dikediaman saya

blok 38-03-06 ,
flat sri melaka,
jalan cheras 56100,
Kuala Lumpur.

pada 27hb besok.

mulai 1 petang .

tolong panjangkan jemputan ini pada rakan2 kelas lain..

dari nizam cs230

(
UiTM-CS230 yahoo group)

Sunday, October 26, 2008

laporan ke rumah en azizian

berikut maklumat dari yahoo grup...

Salam, Kekawan semua, esok (26/10/2008) En Azizian jemput pergi rumahnya sebab ada makan-makan. . dalam pukul 2.45pm..dia limitkan seramai 12 orang ajer..dekat sekyen 18 , berdekatan maidin...sesapa nak pergi contact aku atau esok pukul 2.30pm kumpul dekat shell sebelah unisel..kita gerak sama-sama..siapa tak der kenderaan tompang kawan- kawan lain eh.. Harap maklum.. melaporkan


sekitar jam 230 berkumpul di shell tepi unisel tu.. dak dak umah aku dan geng lain kumpul kat situ. argh, detail aku xble nak kasi lak skg. sapa rajin, edit ah... just total up lebih gak dari yg sepatutnya (lebih 12)...

gambar gambar yang di tangkap... dari aku je la..











ps- menu; spegeti, mee kari, nasi impit, rojak buah, air sirap, air buah...

Tuesday, October 14, 2008

fyp

pemandangan desktop laptop aku pada satu masa tu....

*klik gambar untuk gambar besar dan jelas

Monday, October 13, 2008

hujung hujung semester julai-november 2008

apa cerita la dak dak ni. FYP? projek group? assignment tertunggak? test? final?
pulun beb, jgn tak pulun.. huu.... chaiyok!


good luck to all!

Saturday, October 11, 2008

laporan amali rumah terbuka edisi raya 2008

klang, 12 okt - pelajar-pelajar uitm kelas cs230 bahagian 5 dari fakulti ftmsk telah menghadiri rumah terbuka rakan mereka di klang. mereka berkumpul di petronas shah alam sekitar jam 11am seperti yang dijanjikan oleh sudara naszuan secara sukahati didalam yahoo group cs230. walaupun informasi itu sekadar dinyatakan didalam group, rakan rakan lain juga ternyata sedar akan informasi itu. ketibaan pertama adalah sudara naszuan dan taufiq serta jiji bersama ana and the king. mereka bertiga menaiki kereta. kemudian sudara nizam hadir bersama dirinya sendiri. dan seterusnya di ikuti syafiq dan terakhir sudara rizal dan amin berpasangan. jiji, anan and the king sudah gerak dulu. mana larat nak polow mat motor ni.. huh.. bergerak dari titikTB (tempat berkumpul) ke kelang sekitar jam 1130 dan sampai ke titik D (destinasi) sekitar jam 1255 ...kot. ketibaan kami disambut oleh ayah zati dan sudara hafiz.. kami mendapati begitu ramai awek tak dikenali dah ada kat rumah zati. puh.. siapa dorang? owh, anak murid ayah zati... ok ok... tengah tengah makan baru la si kereta ana and the king sampai. owh beli kek... kemudian kehadiran seterusya ialah cik wan, azwan, bali(besday boy), aan, prof, budak rumah aan (lupe nama), arian, atikah, nik hasmawati, mai, aziela/jiji(besday parti gurl)... makan makan dan adegan meniup lilin oleh jiji, bali dan ...mai(eh budak ni bila besday dia haha) ok ok, layann... amik amik gambar pengantin baru (mintak berkat katanya) layan TV makan kuih okeh, beh kurang 145pm balik..

ok la, malas nak cite banyak sangat. tengok je la gambar...

rempit di titik TB...


sampai dah..


masa awek ramai tu aku boleh terlupa amik gambar. ni je la tanda ramai org dtg


menu rumah terbuka


besday boy and girl


potong kek.. yey


pembahagian harta pusaka oleh cik mai


abis dah


me'nyampah' di rumah terbuka


ana and the king


bergambar amik berkat


korang ni bila lak wey haha


amik berkat lagiii


thanks to mak ayah zati. xdpt nak amik gambar yg proper


betul la, ayah zati fakulti AD




tata.....



tgk video tiup lilin...




sekian dari saya melaporkan.





p/s - kalo rasa tak lengkap, korang tambah la sendiri....

JADUAL EXAM OKTOBER 2008

1) WEDNESDAY 29-Oct-08 -> BGM 501 (GERMAN LANGUANGE) 9:00am-11:00am

2) MONDAY 03-Nov-08 -> ENT 600 (TECHNOPRENEURSHIP) 9:00am-12:00pm

3) TUESDAY 04-Nov-08 -> CSC 655 (DESIGN AND ANALYSIS OF ALGORITHM)
2:15pm-5:15pm

4) SUNDAY 09-Nov-08 -> BKR 501 (KOREAN LANGUANGE) 9:00am-11:00am

5) MONDAY 10-Nov-08 -> BMD 501 (MANDARIN LANGUANGE) 9:00am-11:00am

6) MONDAY 10-Nov-08 -> BAB 501 (ARAB LANGUANGE) 2:15pm-4:15pm

7) TUESDAY 11-Nov-08 -> BJP 501 (JAPENESE LANGUANGE) 9:00am-11:00am

8) WEDNESDAY 12-Nov-08 -> QMT 337 (OPERATION RESEARCH) 2:15pm-5:15pm
9) THURSDAY 13-Nov-08 -> CSC 662 (COMPUTER SECURITY) 2:15pm-5:15pm

10) SUNDAY 16-Nov-08 -> CSC 658 (COMPUTER GRAPHIC) 2:15pm-5:15pm

sumbangan dari MOHD HAFEEZ

Sunday, August 10, 2008

BBQ


thanx to all sbb datang n support program ni...BBQ kali ni di kira kurang berjaya kerana apa yang di rancang tidak tepat dgn apa yang berlaku..ada yg datang lambat lh..pas 2 api plak lambat hidup..ak pn xtau sangat pe yg bahagian pengelola plan tuk BBQ ni..semalam baru tau..so aku pn xlh wt pe2 sangat sal benda ni..tp kira ok r dapat abis sebelum kul 12..but 1 activity aku rasa xdapat dijalankan..kotak beracun klau xsalah ak..activity lain xsure la..ak pn bidan terjun je last2 minit..kerjasama kurang skit la antara kita..ada yang aku tengok just datang tgk2 je orang masak ayam..tak tolong pn....cm xbest r kat situ..xrasa mesra..just happy dengan kawan2 yang ak rapat je..tujuan sebenar program ni nk kenal2 lebih rapat..bukan datang makan je..tp ada sesetengah pihak dah salah angap plak benda ni..ingat BBQ ni just for eat je...so wrong concep gak r kat situ..pe2 hal ak happy smlm....ak harap pangkor korang enjoy r.ak harap dengan support korang dapat la pangkor ni berjalan dengal lancar..ni first time ak wt benda ni..so harap2 jadi la..ak nk cakap awal2 sal buka puasa class nnt..ak harap ada orang yg nk hendal la benda ni..ak rasa simple je kot buka puasa je.xnk la ashik orang sama je hendal program2 class..xnk ahli2 lain silent je..cm xde networking je class kita ni..kepala masing2 je..xbest r cm ni kan..dh kita bawah satu bumbung susah r kalau xnk bekerja sama..cm ne nk hidup kat luar nnt..xsama kepala je dh xnk kawan..susah r cam 2 kan..jangan ingat nk study je..xkemana pn klau korang dapat 4.0 tiap2 sem pn klau xpandai nk sosial..nk hendal benda2 kecik pn takut..mmg r masing2 xde pengalaman kan..tp klau korang xtry sampai bila2 pn xde pengelaman..so try r doing something yang give benefit tuk korang gak..sapa berani dia la dapat pengelaman..ak pn redah je wt pangkor ni..nasib la kawan2 ak support..thankx r hafeez,gg,yan,iqa n aan..ema pn thanx gak sbb mengpromosikan activity ak ni walaupn xdapat g dengan sebab2 munasabah yang xdapat d elakkan...k la ak pn xnk cakap2 banyak2..korang dh besar pandai la pk yea..k bye...

Tuesday, July 29, 2008

~GaMe~Grid (Racing)

best racing game aver....rate untuk game ni ak bg 8/10..category best r game ni..mmg best..best untuk games2 racing..effect game ni mmg antara plg real..kete langgar rosak,performance kete makin kurang..graphic mmg 10/10..cun gila..main dia punyea driff mmg layan abis.....dia punyea effect asap2 dia mmg cun...gila2...cun2...game yg di programkan oleh oleh orang MALAYSIA...bangga ak orang MALAYSIA pn bleh wt game HD graphic cm ni....xsangka...bukan us n jepun je..MALAYSIA pn dh ada beb..ada gak r kekurangan game ni,1) xlh customize kete..kene terima kete yg computer dh wt 2..2)semua race legal..xde underground...agak xbest skit la kt c2..apa2 pn game ni mmg layan..kalau ada set stereng lg layan r...tp yg ringan n murah xlayan r...mane best nk wt driff ringan2...ak rasa nape dia xwt customize kete,sbb xde customize pn dh cecah 10Gb game ni..ha..jangan terkejut..2DVD beb..bukan game biasa2...kalu dia letak customize n underground race nk je cecah 4DVD lebih kurang 16Gb game ni..gila ko...mmg berat r..setakat RAM 1G xlayan la..at least 2G...thanks 2 programer yg buat game ni...lg best dari "test drive ultimate"...Ada berni?Try la kawan...k bye..

MatrixMultiplication.java

 * 6 different ways to multiply two N-by-N matrices.
 * Illustrates importance of row-major vs. column-major ordering.

http://www.cs.princeton.edu/introcs/95linear/MatrixMultiplication.java.html

Monday, July 28, 2008

ScannerApp.java

// File : ScannerApp.java
// Purpose: Write to and read from the console.

import java.util.*; //Note 1

public class ScannerApp {

  public static void main(String[] args) {
  //... Initialization
  String name; // Declare a variable to hold the name.
  Scanner in = new Scanner(System.in);

  //... Prompt and read input.
  System.out.println("What's your name?");
  name = in.nextLine(); // Read one line from the console.
  in.close(); //Note 2

  //... Display output
  System.out.println("Take me to your leader, " + name);
  }
}

Friday, July 25, 2008

Euclid's Algorithm

For two positive integers

Algorithm (using recursion)

function gcd(a, b)

  if b = 0 return a
  else return gcd(b, a mod b)

Program

import java.io.*;
public class Euclid{
  public static int gcd(int a,int b){
  if (b == 0) 
  return a;
  else 
  return gcd(b, a%b);
  } 
  public static void main(String[] args){  
  try{
   
  BufferedReader object=new BufferedReader  
  (new InputStreamReader(System.in));
  
  System.out.print("input a:");
  String x=object.readLine();  
  System.out.print("input b:");
  String y=object.readLine();  
  int a = Integer.parseInt(x);
  int b = Integer.parseInt(y);  
  System.out.println("gcd(" + a + ", " + b + ") = " + gcd(a,b));  
  }
  catch(Exception e){}
  }
 
}

For three positive integers

Algorithm (using iteration)

function gcd(a, b)
  while b ≠ 0
  t := b
  b := a mod b
  a := t
  return a

Program

import java.io.*;
public class Euclid2{
  public static int gcd(int p, int q) {
  while (q != 0) {
  int temp = q;
  q = p % q;
  p = temp;
  }
  return p;
  }  
  public static void main(String args[]){  
  try{  
  BufferedReader object=new BufferedReader  
  (new InputStreamReader(System.in));
   
  System.out.print("input a:");
  String x=object.readLine();  
  System.out.print("input b:");
  String y=object.readLine();
  System.out.print("input c:");
  String z=object.readLine();
   
  int a = Integer.parseInt(x);
  int b = Integer.parseInt(y);
  int c = Integer.parseInt(z);  
  int r1 = gcd(a, b);
  int r2 = gcd(c,r1);  
  System.out.println("gcd = " + r2);
  }  
  catch(Exception e){}
  }
}

Saturday, July 12, 2008

Tarikh-tarikh penting

Hari Matematik (2 Ogos 2008)

Pertandingan Melukis Poster sempena Hari Matematik 2008.



PROMED@CS08 (9th - 10th August 2008)

For more info click here

http://www.tmsk.uitm.edu.my/~promedcs08




International Hacking Competition 2008 (15th - 17 August 2008)

For more info click here

http://www.tmsk.uitm.edu.my/~i-hack

Monday, May 26, 2008

Security Tool

http://sectools.org/

just want to share ni top 100 security tool
tool ni merupakan senjata yg diperlukan dalam aktiviti hacking ngan security
leh katakan tool2 ni besh nak pakai ada antara tool ni untuk windows leh untuk linux atau unix pn leh

yg aku besa pakai ialah nomot 11 ettercap
ettercap merupakan sejenis sniffer
mmg besh gak aku pakai dia leh nak scan password dalam network
byk benda gak dia leh scan mcm friendster myspace
tp klu website yg pakai https tu x leh nak scan.

Thursday, May 22, 2008